Turbo Esprit

1986, Durell Software – autós üldözős, lövöldözős játék

A játék a korához képest nagyon részletes és fejlett. Az egyirányú utcák, működő közlekedési lámpák, a városi gyalogosok és az autó működőképes belső műszerfala még mind ritkaságnak számítottak a videójátékokban.

A civil autók igyekeznek betartani a közlekedési szabályokat, például az egyes utakra vonatkozó sebességhatárok követését, a piros lámpák és gyalogos zebrák előtt való megállást.

A Turbo Esprit az első “open world” stílusú autóvezetős játék, ami miatt a népszerű Grand Theft Auto sorozat fontos alapjának is tekintik.

A játék célja különleges ügynökként megakadályozni, hogy egy kábítószer-csempész banda teljesítsen egy heroinszállítást. Ehhez az “M” billentyűvel elérhető térképen jelzett autóik felkutatására és megsemmisítére van szükség. A feladat elvégzésében egy korlátozott üzemanyaggal rendelkező Lotus Esprit típusú autó áll rendelkezésre.

A küldetések teljesítéséhez be kell járni a főmenüben kiválasztható négy város – Wellington, Gamesborough, Minster és Romford – utcáit, és meg kell keresni a bűnözőket. A főhadiszállásról érkező üzenetek időről időre felvillannak, megadva a páncélozott autó koordinátáját, amelyet ezután követni lehet a térképen. Igyekezni kell, mert egy futárautó próbál találkozni ezzel az autóval a heroin átadása miatt, hogy majd a páncélozott autó biztonságosan elhagyhassa a várost. Futárautóból több is előfordulhat, amelyek közül néhányan mindössze csaliként szerepelnek.

Egy küldetés több módon is elvégezhető: megvárva vagy megakadályozva a kábítószer-átadást. Ez utóbbinál meg kell találni az egyetlen valódi futárautót.

A kábítószer-kereskedő autóját megtalálva azt a kocsi beépített gépfegyverével lehet szétlőni, vagy lökdöséssel akár a megadásra is lehet kényszeríteni. A különböző típusú autókkal különböző módon kell viselkedni is, például a páncélozott autókat mindössze a magadásra kényszeríthetjük, mivel a lövéseknek nem lesz hatása. A “hit cars” megnevezésű autókat viszont utolérni nehéz, mivel az is sportautó. Ezen kívül arra is figyelni kell, hogy a kábítószer-kereskedő autóját túl közel követve gyanút kelthet, és megszakíthatják a küldetést.

A bűnözők elfogásával pontokat lehet szerezni és további pluszpontokat jelent, ha nem az autó szétlövése miatt sikerül őket elkapni. A civil autókkal vagy gyalogosokkal történő ütközés büntetőpontokat eredményez.

Amennyiben az üzemanyagjelző (“E F” jelölésű óra a műszerfalon) már az “E” jelzés felé közelít, érdemes a legközelebbi benzinkutat meglátogatni.

További információk: https://en.wikipedia.org/wiki/Turbo_Esprit

EnglishMagyar