Share

SD2IEC – A máig népszerű tárolóegység

Az eredetileg 2008-ban megjelent, SD/MMC-kártyát használó eszköz az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbb, amelyet Commodore 64 számítógép mellé ajánlott beszerezni. Mivel kompatibilis a legtöbb gyorsbetöltőt is tartalmazó bővítőkártyával, mint például a The Final Cartridge III, ezért a két eszköz remek kombinációt jelent használatkor.

Az SD2IEC működése az SD/MMC kártyák mellett a nyílt forráskódú firmware-en alapul, maga az eszköz pedig a megjelenése óta számos különböző helyről beszerezhető, számos különböző formában.

Az SDrive 1564, az egyik legjobban sikerült változat

A változó formák között megtalálhatóak plusz nyomógombokkal és LCD-kijelzővel is felszerelt példányok, amelyek könnyebbé teszik a mindennapos használatot.

És még sokan mások… 🙂 (forrás)

Az 1541-II típusú meghajtóhoz hasonlóan az SD2IEC-eszközök is tartalmazni szoktak egy fizikai kapcsolót, amellyel a meghajtó sorszámát lehet (pl.: az alapértelmezett 8 helyett 9-re) átállítani. A kapcsolón kívül az SD2IEC SNOOP nevű segédprogramnak köszönhetően mindez szoftveresen is megvalósítható:

Az SD2IEC SNOOP egy remek kis segédprogram

A memóriakártyán található fájlok használatához az egyik legnépszerűbb a CBM-Filebrowser, de remekül használható még a CBM-Command fájlkezelő és az SDBrowse nevű, kétpaneles fájlkezelő is.

A CBM-Filebrowser

Mindezeken kívül még az ajánlottak közé tartozik Anders Persson SD2IEC DIR PLUS nevű segédprogramja, amely a navigáláson kívül még lehetővé teszi a mappák közötti fájlok másolását és beillesztését, fájlok átnevezését stb., így modern számítógép nélkül is tetszőlegesen rendezgethető a memóriakártya tartalma.

A DIR PLUS nevű fájlkezelő segédprogram

Segédprogramok

A nagyobb terjedelmű (többlemezes) játékok szempontjából az SD2IEC-hez használható fájlformátumok közül érdemes mindig a .d81 és az .m2i formátumokat használni, mivel a készülék egyik remek tulajdonsága miatt játék közben a lemez(ek) megfelelő oldalát automatikusan csatolni fogja.

Játékok

További információk

SD2IEC használati útmutató

Az SDrive 1564 használati útmutatója (magyar)

Az SDrive 1564 használati útmutatója (angol)

  Tetszik
EnglishMagyar