Share

The Final Cartridge III (1987) – A máig népszerű bővítőkártya

A kártya népszerűségének egyik oka, hogy a játékok többségénél remek segítséget nyújt a nagyobb terjedelmű fájlok betöltésében a gyorstöltő funkció miatt, valamint a régebbi lemezmeghajtók (pl.: Commodore 1541-II) mellett kompatibilis az újabb eszközökkel is, mint például az SD2IEC.

A Final Cartridge III egy népszerű bővítőkazetta, amelyet a holland Riska B.V. Home & Personal Computers cég gyártott a Commodore 64 és Commodore 128 számítógépekhez. Gyors betöltőt kínál, növelve a lemezmeghajtó sebességét, és egy fagyasztót, amely lehetővé teszi a programfuttatás megállítását, hogy később folytatni lehessen. (forrás)

A beépített grafikus operációs rendszer remekül használható egér (pl.: Commodore 1351) és joystick segítségével is, a Port1-es csatlakozón keresztül.

A modern operációs rendszerekhez hasonlóan már itt is lehetséges több programablak egyidejű megjelenítése

Minden további funkció csak akkor használható, ha a “Final Cartridge 3” aktív. A bővítőport-csatlakozón és a piros LED-en kívül a kártya két nyomógombbal rendelkezik a reset és a fagyasztás funkcióhoz. (forrás)

Egy másik remek tulajdonság, hogy BASIC nyelven történő programozás közben például az alábbi funkciók is rendelkezésre állnak:

  • Görgetési funkció (lefelé és felfelé) egy BASIC listán belül.
  • Nyomtató-interfész, azaz Centronics nyomtató használata.

A bővítőkártya népszerűsége miatt néhány éve még egy rövid animációs/zenés demo is elkészült. 🙂

További információk

3
EnglishMagyar