Share

Izgalmas játékklónok

A videójátékok történelmében mindig is nagy divat volt az igazán jól sikerült, egyedire megtervezett játékokat lemásolni – akár más platformokról is – és új néven, új szereplőkkel stb. kiadni. Ezek között sok esetben egészen különleges alkotások születtek, amelyeknél – a Commodore 64 technikai korlátait ismerve – a fejlesztők igyekeztek az eredeti játék minél több jellegzetességét megvalósítani.

BOOM

A játéktörténelemben a Wolfenstein 3D című játék megjelenése után a következő nagy mérföldkövet a Doom című játék jelentette, amelyet később szinte minden számítógéptípuson és játékkonzolon tucatnyi klón követett. Ezek között Commodore 64-en magyar játékfejlesztőknek köszönhetően érkezett meg 1996-ban a BOOM.

A játéknak később angolra fordított és joystick-kal irányítható változata is megjelent.

További információk

10 évvel később 2006-ban egy egészen más módszerekkel elkészített játék is megjelent, amelyet Klaus Andersen (No Name) készített. Ebben a játékban már a szinteken történő 3D-mozgás is az eredeti játékra hasonlított, de a fejlesztés végül mindössze egy demó-verzióig jutott.

További információk

Hivatalos weboldal

The Great Giana Sisters

Minden idők egyik legjobb Jump & Run stílusú platformjátéka, amelyet a német Armin Gessert és Manfred Trenz fejlesztett. Összesen 33 teljesítendő szint van Chris Hülsbeck kitűnő dallamaival, amelyek nagyon jól illeszkednek a játék stílusához.

További információk

Long Life

Két évvel a világ egyik legnépszerűbb verekedős játékának, a Mortal Kombat megjelenése után 1994-ben magyar játékfejlesztők elkészítették Commodore 64-re a több szemszögből nézve is nagyon hasonló játékot, amely összességében egy nagyon igényes alkotás lett. A játékban egy SATO nevű harcos karaktert irányítva kell a gépi vagy másik emberi irányítású harcosokat leküzdeni, ahol az utóbbi esetben az összes karakter kiválasztható.

A játék fejlesztői jól láthatóan és hallhatóan igyekeztek ebbe a remek projektbe mindenféle különlegességet belesűríteni, mint például a karakterválasztó képernyő, szép hátterek, digitalizált beszédhangok stb. És még egy pontgyűjtő rendszert is, amelyből győzelem esetén még vásárolni is lehet.

További információk

T.R.S.I. The Red Serpent Invasion

A nemrégen bemutatott játék, amelynek a fejlesztése még folyamatban van, a Commodore 64 technikai képességeit professzionális módon használja ki a Wolfenstein 3D című akciójáték főbb jellemzőinek bemutatására. Ezt a játékot nem lehet elégszer megemlíteni és bemutatni, mert a megjelenésével világszenzáció lett, ami miatt a fejlesztőknek teljes szívből gratulálni lehet.

1
EnglishMagyar