Share

A 3D-vektorgrafika csodálatos játékvilága

A háromdimenziós videójátékok egyik ősi technológiája a vektorgrafika, amelynek köszönhetően Commodore 64-re több ilyen jellegű játék is megérkezett. A számítógép technikai korlátai ellenére a tehetséges programozók mégis viszonylag látványosan gyors és élvezetes alkotásokat tudtak elkészíteni.

Stellar 7

Elsőként 1982-ben Apple II-re jelent meg, majd a következő évben Commodore 64-re is elkészítették. Eredetileg a játéktermi Battlezone (Atari, 1980) című játék ihlette, de itt a tankkal egy hangárból kiindulva összen 7 naprendszer különböző bolygóin kell harcolni.

További információk

Arcticfox

A Stellar 7 folytatásaként 1986-ban megjelent egy másik, de stratégiai elemeket is tartalmazó sci-fi tankszimulációs játék. A története szerint 2005-ben idegenek elfoglalták az Antarktiszt, hogy megpróbálják ellopni a Föld oxigénjét. A játékost ezért egy új, Arcticfox kódnevű szupertankkal küldik a betolakodók kiirtására.

További információk

Elite

A világsikerű űrszimulátor játék, amelyben Jameson parancsnok szerepében összesen nyolc galaxis járható be, hogy űrhajós karrierjét fellendítse. A játéknak nincs meghatározott célja vagy befejezése és időkorlát sincs, amelyen belül bizonyos feladatokat el kell végezni, ezért nyílt játékstílussal rendelkezik.

További információk

Mercenary

A játékban egy valós idejű 3D grafikával megjelenített világot lehet felfedezni, és számos nem lineáris feladatot teljesítni egyetlen fő cél, a Targ bolygóról való menekülés érdekében.

További információk

Moonfall

A Holdon játszódó kereskedő-, harci szimulátor videójáték, ami Jukka Tapanimäki koncepciójára épült.

További információk

Cholo

A történetet egy novella tartalmazza, amelyet a játék csomagolásában mellékeltek, a feladat szerint pedig egy robotot irányítva kell a föld alatti csapdába esett embereket kiszabadítani.

További információk

International 3D Tennis

A jellegzetesen sci-fi játékok mellett sport témában is elkészítettek egy vektorgrafikus játékot, amely egy igen érdekes tenisz. A jellemzők közé pedig a következők sorolhatóak:

  • kétjátékos üzemmód,
  • tíz kameraszög,
  • 64 különböző számítógépes ellenfél,
  • 15 képességszint,
  • 72, valós eseményeken alapuló verseny,
  • 4 pályafelület (fű, salak, szőnyeg és cement).

Mint látható, az egyszerűnek tűnő grafika ellenére mégis különféle játékvilágok teremthetőek meg ügyes trükkök felhasználásával.

A vektorgrafikák elkészítésével ismerkedők számára az alábbi weboldal remek technikai segítségeket nyújthat:

An introduction to vector-based graphics on the Commodore 64 – Rotating simple 3D objects (assembly language)

2
EnglishMagyar