Share

Starflight (1989, Electronic Arts)

Űrkutatási, harci és kereskedelmi szerepjáték, amelyet a Binary Systems készített, és az Electronic Arts adott ki 1986-ban eredetileg IBM PC-re. A játék a 4620-as évben játszódik és a játékos egy csillaghajó kapitányának szerepébe bújik, akit a galaxis felfedezésére küldenek. Nincs meghatározott útvonal, így szabadon választható a bányászat, a harc és az idegen diplomácia is.

A játék az Arth bolygó körül keringő Starport nevű űrállomáson kezdődik, ahol ásványi anyagokat, Enduriumot (üzemanyagot) és tárgyakat lehet vásárolni és eladni. A legénység tagjai is itt toborozhatóak és képezhetőek ki, valamint az űrhajó egyes részeinek – például a fegyverek és pajzs – fejlesztése is itt végezhető el. A történet tágabb cselekményei lassan bontakoznak ki, ahogy a játékos felfedezi, hogy egy ősi faj lényei csillagok kigyulladását okozzák, és elpusztítanak minden élőlényt.

A legénység összesen öt különböző faj közül válogatható össze, akik az űrhajó hat posztját látják el: navigátor, tudományos tiszt, mérnök, kommunikációs tiszt, orvos és kapitány. Minden tag képzettségét a megfelelő képesség határozza meg, ahol egy magas tudományos képességgel rendelkező tudományos tiszt például többet tud meghatározni egy bolygó tulajdonságaiból, és nagyobb távolságból észleli az idegeneket is. A képzettségeket a képzéssel lehet növelni, amit meg kell vásárolni.

A játék összesen 270 csillagrendszerrel rendelkezik, amelyek összesen 800 bolygót tartalmaznak. Minden csillagrendszerbe be lehet lépni, és minden bolygóra le is lehet szállni. A feladatok közé tartozik a felfedezés, az életformák és ásványi anyagok gyűjtése, valamint a lakható kolónia világok megtalálása is, de a legfontosabb cél kideríteni, miért lángolnak fel veszélyesen a térség csillagai, és ha lehetséges, megállítani ezt a folyamatot.

További információk

  Tetszik
EnglishMagyar