Share

Maniac Mansion (1987, Lucasfilm Games)

A Lucasfilm Games nevű cég egyik legelső és legjobb “point and click” jellegű kalandjátéka, amely könnyedén mindenki kedvencévé vált. A játék címét alkotó Edison-kastélyt mindig a város szélén fekvő, hátborzongató régi háznak tartották. Az ottani furcsa kísérletekről és az Edison család tagjai között élő furcsa lényekről már különféle pletykák is keringtek. Egy történet szerint 20 évvel ezelőtt meteorit csapódott be a ház közelében, amelyet követően váratlanul egy Sandy nevű lány eltűnését jelentették a helyi középiskolából. A lány barátja, Dave megesküdött, hogy látta, ahogy Dr. Fred elrabolja őt, és tudja, hogy nem képes egyedül végigcsinálni a barátnője megmentését, ezért két másik diák segítségét kérte, hogy a kastélyba való bejutást és Sandy megmentését támogassák.

A mentőakcióra jelentkezők közül Dave mellé ezáltal még összesen kettő személy kiválasztható, amelyek képességei a történet cselekményeit befolyásolhatják. A titkos ház lakói, amelyek szintén változatos tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • Dr. Fred, a “nyugdíjas” háziorvos, aki őrült tudós lett.
  • Edna nővér, egykori hivatásos házmester, akinek a hobbija még egy tengerészt is elpirítana 🙂
  • “Furcsa” Ed, egy harcias fiatalember, akinek hörcsögmániája van.
  • Aztán ott van még a halott unokatestvér, Ted és a zöld csáp, amelyek leginkább a továbbjutásban akadályoznak.

A történet végigjátszásához számos kisebb-nagyobb rejtvényt kell megoldani, amelyek a legegyszerűbbektől (például a lábtörlő alatti kulcs megtalálása) kezdve egészen a különféle használati tárgyak összekombinálásáig sokmindent tartalmaznak. A kisebb rejtvényeket felfedezve észrevehető, hogy mindegyik a történet egyes szálait alkotja, és a legtöbbjüket egy bizonyos sorrendben kell megoldani. Mindig többféleképpen lehet megközelíteni egy problémát, amelyek között mindig van egy legjobb út is. A küldetéshez nélkülözhetetlen feladatokon kívül még számos “easter egg” jellegű feladat is megtalálható a játékban, amelyekkel a poénok miatt érdemes mindenkinek foglalkozni.

A játéknak később több kibővített változata is megjelent, a “Gold version for NeoRAM” valamint a “Mercury version for EasyFlash“, amelyek közül az első rövid töltésidőt, míg a második már végre egérvezérlést (port 2) is nyújt.

További információk

3
EnglishMagyar