Share

C64 OS – Érkezik hamarosan!

A Commodore 64 számítógép – amely idén 40 éves lett – a gyári, parancssoros operációs rendszeren (Commodore KERNAL/BASIC 2.0) kívül a megjelenése óta már több különféle operációs rendszerrel is rendelkezhet. Ezek egyike a sokak által mindmáig közkedvelt GEOS, amelynek célja, hogy “az eredeti Mac majdnem teljes funkcionalitását megvalósítsa egy 1 MHz-es számítógépen 64 KB RAM-al”.

Ennek elkészítéséhez azonban az adott hardver legteljesebb körű ismeretére és trükkök sorára volt szükség, hogy a lehető legnagyobb sebességet elérjék. A rendkívül tehetséges, Gregory Naçu nevű fiatalember éppen hasonlóképpen indulhatott neki a saját operációs rendszer elkészítésének, amelynek a rövid, de lényegretörő C64 OS nevet adta.

Gregory az újonnan készülő rendszerét a lehető legigényesebben és részletesen dokumentálva készíti, amelynek folyamatát és technikai részleteit a twitter oldalán és a C64 OS hivatalos weboldalán is igyekszik bemutatni az érdeklődőknek.

A C64 OS egy integrált számítástechnikai környezet a Commodore 64 számára, amely gyors, szórakoztató és könnyen használható. Többféle testreszabható asztallapot biztosít, amelyekről a leggyakrabban használt programokat indíthatod el, hatékony eszközöket a fájlok és eszközök kezeléséhez, valamint egy gazdag és egységes keretrendszert, amelyen belül az alkalmazások és a segédprogramok együttműködnek és egymást erősítik, hogy kitágítsák a C64-gyel végezhető tevékenységek horizontját.

A C64 OS kényelmes menüsorral és állapotsorral ellátott point-and-click kezelőfelületet, univerzális vágólapot, újrafelhasználható illesztőprogramokat és könyvtárakat, a modern tömegtároló eszközök robusztus támogatását, valamint egy olyan platformot kínál, amely készen áll az új hardveres bővítések életre hívására.

A C64 OS rendszerhez egy részletes használati útmutató (C64 OS user’s guide) is készül, ahol például a 6. fejezet több, mint 12 000 szót tartalmaz, 12 témában és 36 altémában, 37 képernyőfotóval és számos más képpel és ikonnal.

A rendszer futtatásához a hivatalosan meghirdetett minimális gépigény is rendkívül barátságos lett:

  • Commodore 64 vagy 64C számítógép
  • Joystick
  • SD2IEC meghajtó
Mindössze ennyi szükséges a C64 OS futtatásához

Az eredeti hardveren kívül a C64 OS telepíthető lesz Mac vagy PC számítógépekre is a VICE-emulátor futtatásának segítségével. A telepítési utasítások a hardvertől függően kissé eltérnek. Az említett útmutató nem tanítja meg a meghajtók funkcióinak használatát, de olyan ajánlásokat tesz, amelyek megkönnyítik a C64 OS telepítését.

A C64 OS képes elérni az összes floppy meghajtót, de a rendszermeghajtóhoz olyan tömegtároló eszközre van szükség, amely támogatja a natív CMD stílusú alkönyvtárakat. Az SD2IEC a legolcsóbb a támogatott tárolóeszköz-családok közül. Az SD2IEC helyett azonban IDE64 vagy CMD HD vagy RamLink is használható.

Az ajánlott hardvereszközök között például a következők szerepelnek:

  • 1351-es egér vagy kompatibilis adapter
  • IDE64, CMD HD vagy RamLink
  • A Ram bővítő egység (REU)
  • ZiModem WiFi modem

A C64 OS kereskedelmi példánya SD-kártyán kerül szállításra. A tervek szerint pedig a hivatalos megjelenési dátum 2022. nyara lesz!

forrás: twitter

Hivatalos weboldal

twitter

11
EnglishMagyar