Share

GoDot – Photoshop Commodore 64-re!

Ez megint egy kis kitérő lesz a játékok világából, de a ChiCLI-hez hasonlóan minden Commodore 64 tulajdonosnak érdemes megismerkedni vele, mivel ezzel akár a játékok képeit is átszerkesztheted: IGEN, jól olvasod a címben, ráadásul már több, mint 30 éve – 1991 óta – létezik ilyen szoftver Commodore 64-re! 🙂

A GoDot valami olyasmi, mint egy Photoshop a Commodore 64-re – a fejlesztők SixtyPhourtoshop-nak is becézik 🙂 -, ami egyébként az egyetlen erre a platformra. A hivatalos leírás szerint: Ez egy moduláris rendszer, amely betöltőkből (bizonyos grafikus fájlformátumokhoz), mentőkből (bizonyos grafikus fájlformátumokhoz, illetve, így a formátumokat egyiket a másikba konvertálhatod, lásd a Támogatott formátumok táblázatát) és módosítókból (amelyek azt teszik, amit a típusnevük mond, módosítják a betöltött adatokat, így a GoDot segítségével sok-sok módon manipulálhatod a képeket; lásd a módosítók táblázatát) áll.

A GoDot egérrel vezérelt GUI-val rendelkezik, amely joystickkal vagy billentyűzettel is vezérelhető. A program alapvető használatához a hivatalos rendszerkövetelmények alapján nincs szükséged másra, mint egy Commodore 64-re és egy lemezmeghajtóra. Természetesen minél több perifériával rendelkezel, annál jobb élményben részesülsz. A legjobb teljesítményt akkor érheted el, ha REU RAM bővítést használsz három vagy négy (CMD) lemezmeghajtóval vagy akár egy SuperCPU-val együtt. A GoDot támogatja az olyan grafikus adatokat szolgáltató eszközöket is, mint a Scanntronik Handyscanner vagy számos videodigitalizáló (lásd az áttekintést).

A programot a több lemezoldalból álló .d64 vagy akár .d81 formátumokban is letöltheted a hivatalos weboldalról. A használathoz számos útmutató és letölthető minták érhetőek el.

Hivatalos weboldalak:

A hivatalos útmutató: https://www.godot64.de/german/tutorials.htm

Hasznos kiegészítések:

Az idegen nyelvű oldalak lefordításához egyébként ajánlott a DeepL-fordítót használni.

1
EnglishMagyar