Magnetron (1988, Broderbund)

Miközben a Commodore 64 remek játékhíreivel foglalkozok, pihenésképpen szívesen játszok a régebbi játékokkal is, de különösen izgalmas olyat előkeresni, amelyikkel még mostanáig nem játszottam. Ezek közé tartozik a Broderbund cég 1988-as Magnetron című alkotása is, amely számomra olyan, mintha a népszerű Raid on Bungeling Bay című játék űrhajós változatát játszanám.


Ebben a játékban egy vadászpilóta vagy, akinek erődöket kell lerombolnia a Magnetron galaxisban. Egy erőd több, az űrben található platformból áll. A cél minden egyes pályán az aktuális erőd összes ágyúállását elpusztítani. Ezek megkeresésében nagy segítséget nyújt az M-billentyű lenyomásával elérhető térkép. Érdemes minél hamarabb végezni, mivel a bónusz-érték rohamosan fogy. A Magnetron egyedülálló tulajdonsága a “Galaxy Editor“, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy megtervezzék saját galaxisukat és felépítsék saját erődjüket. Ezt a módot használva a játékosok nagyobb kihívást jelentő erődöket hozhatnak létre, amelyeket elpusztíthatnak. A szerkesztőprogram a különféle objektumok elhelyezésén kívül azt is lehetővé teszi, hogy beállítható a különféle mágneses erők hogyan hassanak az űrhajóra. Az így létrehozott Galaxisok lemezre is menthetőek.


A platformokon többféle fallal lehet találkozni, például vannak, amelyek megsemmisítik az űrhajót, de valamelyik lézertűzzel megsemmisíthető. A speciális rugalmas falakról pedig visszapattognak a lövések, ami fontos, mivel egyes szinteken az ellenséges ágyúkat kizárólag ezzel a trükkel lehet megsemmisíteni.


A játék a normál játékmódon és a Galaxis-szerkesztőn kívül még gyakorló lehetőséggel is rendelkezik, ahol érdemes az űrhajó irányítását kellően elsajátítani. Ennél a módnál a játék utolsó szintje kivételével az összes pálya kipróbálható. Az űrhajó mozgása sodródás-szerű, amelyet az ellenfelek különféle mágneses fegyverei is befolyásolhatnak. A repüléshez szükséges tolóerő üzemanyagot használ, amely elfogyása esetén az űrhajó megsemmisül. Megelőzéséhez a platformokon szétszórt tartályokból – zöld négyzetek – további üzemanyagot lehet összegyűjteni felé repülve az energiapajzs aktiválásával. Az űrhajó energiapajzsának aktiválásához a tűzgomb nyomvatartása szükséges -, amely egyébként megakadályozza az ellenséges lövések okozta károkat, de hamar elhasználja az üzemanyagot.
Ha tetszett a bemutató, ideje kipróbálni!
🙂

1 Tetszik
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
EnglishMagyar
0
Would love your thoughts, please comment.x